Aj Vy máte radi ryby?

Sú zdravé, však?

Ale vedeli ste, že od päťdesiatych rokov ubudlo až o 90% veľkých rýb, ktoré sú bežnou súčasťou nášho jedálnička - tuniak, mečúň, treska či platesa?

Tuniaky žijúce vo vodách Tanzánie, Somálska, Papuy Novej Guiney sú chytané obrovskými sieťami zachytávajúcimi aj iné druhy a hlavné mladé ryby dôležité pre udržanie populácie. Ryby, ktoré na trhoch neznamenajú peniaze, zato sú obživou miestnych ľudí sú hodené mŕtve späť do mora.

Odborníci varujú pred nadmerným rybolovom a upozorňujú, že hrozí kolaps väčšiny rybích populácií. Odpoveďou im môže byť certifikácia rybárskych spoločností a výrobkov pochádzajúcich z udržatelného rybolovu. Ale aj tá sa stáva terčom kritiky vedcov.

Zdroj: Greenpeace, https://ekolist.cz

Ryby

Friends of the Sea

Okrem programu MSC môžete na rybích produktoch nájsť taktiež ekoznačku s červeným kruhom a bielou plachetnicou na modrom podklade, za ktorú ručí mimovládna organizácia Friend of the Sea. Tá vznikla v roku 2006 a na rozdiel od certifikácie MSC ju môžu dostať aj chovatelia rýb v umelých nádržiach....

Marine Stewardship Council (MSC)

  Podľa MSC, pri snahe o environmentálne uvedomelom stravovaní nejde len o to, vybrať ten „správny druh ryby“.  Nie je možné povedať, či je lepšie jesť tuniaka, lososa alebo tresku, pretože niektoré rybárske oblasti sú spravované dobre a iné nie. Má to byť práve ekoznačka...

Použite mapu a nájdite rybolovy, ktoré spĺňajú normy MSC (Marine Stevardship Council) a sú certifikované ako udržateľné. Alebo kliknite sem.

Ryby - články

Aké informácie nájdeme na obale?

V súčasnosti musia byť na rybách a morských potravinových produktoch označené tieto informácie: komerčný názov druhu; spôsob výroby („ulovené“ alebo „odchované“); oblasť výroby. Podľa nových pravidiel sa okrem týchto informácií musí označiť aj: dátum ulovenia produktov rybolovu (alebo dátum...

Podniky rešpektujúce more

V nedávnom  prieskume WWF uskutočnenom v 14 krajinách sa zistilo, že 88 % európskych spotrebiteľov chce nakupovať morské produkty z populácií ulovených zodpovedným spôsobom.  Nadácii WWF sa na európskej úrovni podarilo zoskupiť niektoré z najdôležitejších európskych zväzov...

Akvakultúra

Akvakultúra je morský alebo sladkovodný chov rýb, mäkkýšov a kôrovcov. Najčastejšie sa chovajú losos, pstruh, ústrice a mušle. Ryby z chovu sa môžu certifikovať ako ekologické. Ryby z ekologickej akvakultúry sú chované podľa prísnejších kritérií, bez použítia pesticídov, farbív a antibiotík,...

Stránky, ktoré podporujem